Обзавеждане и ремонт на кухня в апартамент – няколко важни съвета

Ремонтът и обзавеждането на къщата най-често стоят начело на списъка, когато става дума за обновяване на интериора в апартамента. Не само че кухнята е най-популярното и посещавано помещение в дома Ви, но и онова, което добавя най-голяма стойност към апартамента. Нужно е кухнята да бъде практична и функционала. Ето защо намирането на професионалист е от съществено значение.

Разговор с професионалист

Изберете експерт в областта на дизайна и ремонта – за предпочитане, по препоръка на приятел. Дори ако планирате сами да извършите ремонта, струва си да направите поне една консултация с подходящия човек – той би видял нещата отстрани, както и потенциални проблеми и възможности, за които никога не сте се сещали.

Ако все пак решите да наемете специалисти, трябва да знаете три неща за тях: 1) Те са толкова добри, колкото последната им работа – помолете кандидатите си да предоставят препоръки, освен ако имате пълно доверие на приятелите си; 2) Заинтересувайте се от начина на работа и разберете точно за какво плащате; 3) Ако човекът, с когото искате да работите, се отзове на първото обаждане, това не е добър знак. Професионалистите са винаги ангажирани и е нужна предварителна заявка.

Планиране

Мнението на професионалиста е толкова важно, колкото и собствената Ви визия за кухнята. Направете списък с целите си. Искате повече място? Ново оборудване? Шкафове? Уреди? Измерете пространството и отбележете къде се намират кабелите за електричеството и откъде минава водопровода и решете дали ще ги използвате или ще ги преместите. Потърсете готови идеи за кухненски дизайн и отбележете онези, които най-много Ви харесват. Обсъдете предварително въпроса как ще се готви в кухнята (обикновено или професионално оборудване), кой ще готви и колко често.

Форма на кухнята

Зависи силно от това колко е голям апартамента Ви и влияе на бюджета и изискванията Ви. Стандартната кухня има квадратна или правоъгълна форма, като всички зони за готвене са в непосредствена близост едни до други – мивката и печката обичайно са успоредно разположени. При L-образните кухни имате различни варианти за съхранение на продуктите, тъй като ъглите могат да се използват по разнообразен начин – тези кухни са идеални за бар или маса за закуска. U-образните са най-удобни за готвене и миене, но не и за хранене. Островните кухни са популярни при големите апартаменти и предлагат изобилие от пространство.

Съкращаване на разходите

Най-лесният начин да облекчите бюджета си е да намерите ново приложение на неща, с които вече разполагате – дали пребоядисването е наложително; трябва ли да сменяте плочките; можете ли да запазите някои от старите шкафове и лавици? Най-много обаче ще спестите от електроуредите си – преценете каква е енергийната им ефективност и най-вече дали наистина имате нужда от тях. Общо взето, в бюджета Ви потенциално ще влязат следните категории – проектиране и планиране, инсталация, уреди, шкафове и рафтове, плотове, осветление, подова настилка, врати и прозорци, стени и таван, водопровод и други.

Включете времето в сметките си

Ако сте решени да направите основен ремонт, то той ще отнеме от една до шест седмици. Довършителните работи са 1-2 месеца, като повечето неща зависят от личното Ви време и броят на хората, които Ви помагат. В случай, че не можете да си позволите нито времето, нито бюджета, знайте че ремонтът може да включва само определени части от кухнята и тя пак ще изглежда нова – сменете дръжките на шкафовете и вратите; пребоядисайте стените; сложете нови пердета и покривка.

Обзавеждане на кухнята

Електроуредите и мебелите в една кухня не са създадени, за да си пасват перфектно. Диванът и масата съществуват отделно от печката и плота и това не бива да Ви притеснява. В зависимост от визията Ви, за кухня се използват най-често дърво, мрамор, керамика и метал – все солидни материали. Масата, столовете и диванът са от дърво, може и с тапицерия. Най-подходящи за кухня са светодиодните лампи, а за маса – висящите.

Related Posts

Leave A Reply