Ремонт на малък апартамент – от къде да започнем

Малкият апартамент, подобно на студиото, е просто устроен, достъпен за всеки и типично разположен в големи градове. Малкият апартамент има един недостатък – пространството или липсата на такова. Ако обмисляте в близкото бъдеще да ремонтирате апартамента си, възползвайте се от случая не само да го направите да изглежда по-голям, но и да конструирате интериора му така, че да разполагате с повече място за вещите си и да заживеете по-уютно.

Пуснете светлината вътре

Достъпът до достатъчно слънчева светлина в малък апартамент винаги е голямо предизвикателство (като имате предвид, че в Азия съществуват студиа без прозорци). С креативна мисъл и няколко добри идеи обаче имате реалния шанс да максимализирате количеството светлина в дома си.

Като начало, огледайте добре вътрешните страни и преценете дали някоя от тях не закрива гледката към прозорците. Ако стената не е носеща и от там не минават кабели или тръби, можете да съборите част от нея и да поставите на мястото ѝ висок прозорец (от тавана до пода). Не само че това ще промени изцяло интериора, но сега ще изглежда луксозен и модерен.

В случай, че се намирате на противоположната страна на проблема и кухнята, спалнята и трапезарията са в едно и също помещение, възползвайте се от решетъчни, трансперантни дървени прегради, имитиращи стени, за да отделите визуално различните части на апартамента.

Ако живеете на последния етаж и имате възможност, сложете голяма капандура или остъклете част от покрива. Гледката на звездното небе е пленителна както през лятото, така и през зимата. Друг вариант е да направите два прозореца един до друг в ъгъла.

Илюзията и игрите на въображението

Когато говорим за „разширяване на пространството“, цветът на боята е от огромно значение. Тъмните тонове поглъщат светлината и карат стаите да изглеждат по-малки, отколкото са в действителност – ето защо най-добрият избор за малките апартаменти са бялото и пастелните цветове. Друг метод е да боядисате стените на широки, хоризонтални линии. Важното в случая е всички стени в апартамента да се боядисани по един и същи начин, а подът да контрастира.

Можете да избирате между класически дървесни, топли нюанси, капучино, канела или нещо сиво, дори черно. Важното е подовото покритие да е диагонално, независимо дали използвате теракот или ламинат. Смисълът на това е, когато влизате в помещението, да виждате първо широката част. С други думи – плочките трябва да са разположени „ромбовидно“, а да не са наредени една до друга по дължината. Същото е с паркета – можете да използвате по-тесни парчета, за да работите по-лесно с тях. Подовото покритие ще се окаже предизвикателство, но резултатът със сигурност си заслужава.

Нещо подобно можете да направите и за банята си. Там използвайте по-малки плочки, за да направите пространството да изглежда по-голямо. Възползвайте се да подмените вратите за душа и самата баня с матирано стъкло.

Друг полезен трик е да сложите в дома си колкото се може повече огледала. Колкото по-високи са (и без рамка), толкова повече имитират прозорец. Подобен трик използват хипермаркетите със студените си витрини, за да удвоят изобилието от храна.

Възползвайте се от всяка възможност

Т.е. всяка ниша и подходящ ъгъл, където можете да окачите плаващи шкафове и рафтове. Нишите са отлични за гардероб – просто добавете плъзгаща се врата. Ако обаче стените в апартамента Ви не предлагат тези опции, разгледайте предложенията за сгъваеми мебели. Там ще откриете двойно легло, превръщащо се в диван с етажерка; маса със столчета, която през останалото време е поставка за цветя; гладачна маса, превръщаща се в бюро; високо легло за детска стая, под което има сгъваема маса с рафтове и шкафове.

Последната опция при малките апартаменти е в случай, че имате висок таван – така в единия ъгъл можете да издигнете платформа, върху която да поставите легло за децата или за гостите си.

Related Posts

Leave A Reply